fredag 1 januari 2016

Spelrecension: Castellan

Från Steve Jackson Games kommer Castellan, ett visuellt tilltalande spel med en lika enkel som sinnrik spelmekanik. Genom att bygga murar mellan torn ska du inmuta delar av riddarborgen för dig själv. Poäng får man för varje torn som omger ens inmutningar. Inmutningar får du genom att placera ut torn i din egen färg i de områden du färdigställt i borgen. Ett område räknas som färdigställt när det är helt omgärdat av murar och torn. För att göra ett drag har du till ditt förfogande ett antal kort med olika symboler på; långa murar, korta murar eller torn (ja, och även symbol för att dra extra kort). När du spelar ut ett kort får du ta motsvarande borgbitar och använda dem i ert bygge. Du får spela så många kort du vill, men får bara dra ett nytt från din begränsade mängd med kort. Både du och din motspelare har en identisk uppsättning, vilket gör att du på förhand vet vilka kort som finns att tillgå - men inte i vilken ordning du kommer att dra dem. Spelet är slut då alla kort är utspelade, då har också alla borgbitar gått åt och det är dags för poängräkning.



Grundspelet (blått/rött) är avsett för två spelare men möjligheten att spela på upp till fyra finns om man köper ett extra set - detta med gula och gröna pjäser till skillnad mot startlådans blå och röda. Spelet skiljer sig regelmässigt inte åt något på fler spelare, men det blir något svårare att planera sina drag och därför delvis ett annat spel.

Castellan är ett trevligt spel som går fort att spela. Det riktar sig till dig som vill spela med dina barn, eller till dig som har lite bråttom men ändå tycker om att spela. Det kan tilltala dem som gillar brickläggningsspel som exempelvis Carcassonne. De mycket fina borgbitarna i plast ger spelet en trevlig extra dimension som nog tilltalar de yngre. Det är heller inte svårt att sätta sig in i. Du läser reglerna på några minuter och sedan förklarar du dem ännu snabbare för din motspelare.

Daniels betyg: tre spelgalningar av fem möjliga.
Julias betyg: fyra spelgalningar av fem möjliga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar